Lanceringsavond groot succes!

Dit jaar zal ‘De Vaillant Ronde van Limburg’ voor de 66ste keer georganiseerd worden. Na een onderbreking van maar liefst 18 jaar werd de koers door SMB Organisation in 2012 opnieuw op de kaart gezet. Een nieuw jaar brengt ook weer een hele reeks nieuwigheden met zich mee en die stelde de organisatie donderdagavond aan het grote publiek voor in BikeValley.

Een goed gevulde windtunnelhal in BikeValley vol wielerenthousiastelingen volgde met veel aandacht de lanceringsavond. “We hadden weer een hele boel nieuwigheden te melden. Sportief en extra-sportief”, wist Geert Smets van SMB Organisations ons te vertellen.

Eén van die nieuwigheden is het ‘Rondedorp van Limburg’. “De omloop van ‘De Vaillant Ronde van Limburg’ zal dit jaar bijna veertig kilometer over Loons grondgebied lopen. Op vier plaatsen kunnen de toeschouwers de renners ook meermaals zien. Met zoveel passages hebben ze dan ook de titel ‘Rondedorp van Limburg’ meegekregen. Borgloon zal de renners zondag 11 juni met veel toeters en bellen ontvangen.”

2000 hoogtemeter

De extra passages in Borgloon zijn niet de enige wijzigingen in het parcours. “We zijn blijven sleutelen aan de omloop om het koersverloop nog aantrekkelijker te maken”, stak sporttechnisch organisator Mark Vandereyt van wal. “We namen ook twee nieuwe hellingen op in het parcours. Met twee passages over de Boenshovenberg en Colenberg stijgt het aantal hoogtemeters boven de 2000.”

Niet alleen op het gebied van beklimmingen werden er wijzigingen aangebracht, ook de kasseistroken kregen een prominentere rol. “We hebben ze vroeger in de koers laten opduiken, waardoor we hopen dat de wedstrijd minder lang gesloten blijft. Door de strook aan de Dumontlaan aan te snijden via een smallere landbouwweg gaan de renners zich veel eerder moeten positioneren. Dat zal het tempo meteen de hoogte injagen.”

De kasseistroken van Manshoven en Weg naar Heks krijgen de renners dan weer in omgekeerde richting voor de wielen. “Tel daar de dubbele passage van de Kleine Veldsteeg bij en het zal een zware dobber worden voor de renners.”

Twintig teams

Wie de ploegen van die renners gaan zijn deed de organisatie donderdagavond ook al uit de doeken. Veertien continentale en zes procontinentale teams staan momenteel op de lijst met reeds bevestigde teams. “Daaronder een hele boel mooie bekende namen zoals Cofidis en Topsport Vlaanderen. Dit jaar gaan we ook de exotische tour op. Met het Start–Vaxes Cycling Team verwelkomen we zelfs een ploeg uit Bolivia.”

Het lijstje met teams is bijna compleet. “We onderhandelen nog met één WorldTour- en één procontinentaal team. Als we hen kunnen overtuigen is ons huiswerk klaar. Handig bij de onderhandelingen was de nieuwe samenwerking met Landal Mooi Zutendaal. Zij stelden enkele luxevilla’s ter beschikking voor ploegen.”

Extra-sportief

Niet alleen Borgloon krijgt een prominente rol in de zesde editie van ‘De Vaillant Ronde van Limburg’. Uiteraard is ook Tongeren weer van de partij. “Al zes jaar zijn ze de gaststad en ook dit jaar zal Tongeren met zes passages, de start, aankomst én podiumceremonie hét hart van ‘De Vaillant Ronde van Limburg’ blijven”, vertelde Smets.

De Tongenaren zullen dit jaar nog meer betrokken worden in het wielergebeuren. “Samen met de sportdienst lanceren we dit jaar de ‘Sprintkoning’. Tussen de passages van de grote mannen door krijgen de inwoners van Tongeren de kans om hun spurtersbenen boven te halen. Er wordt gestart op De Hasseltsesteenweg en aangekomen op de finishlijn van ‘De Vaillant Ronde van Limburg’, onder luid applaus van de toeschouwers.”