De vruchtbare Limburgse jaren van Jozef Abelshausen

Afgelopen zaterdag bereikte ons het droevige bericht dat Jozef Abelshausen op 67-jarige leeftijd overleden is. De ex-renner had een speciale band met Limburg, want naast de Omloop van de Fruitstreek wist hij begin jaren zeventig twee keer op rij de Ronde van Limburg te winnen.

Jozef Abelshausen, het lijkt wel de naam van een roemrijke Duitse renner uit de vorige eeuw. Toch is het een geboren en getogen Kempenaar. De op 8 juni 1949 geboren Abelshausen werd op 21-jarige leeftijd beroepsrenner en viel meteen op met een derde plaats in de GP Jef Scherens, die toen gewonnen werd door Frans Verbeeck.

Doorzetter

In 1972 mocht hij voor het eerst zijn armen in de lucht steken tijdens de Ronde van Limburg. De manier waarop was indrukwekkend. Op zeventien kilometer van het einde spurtte hij weg uit een vijftig man sterke kopgroep. Meer dan dertig seconden kreeg hij echter nooit.

Toen Marc Lievens de aansluiting maakte bij de eenzame leider, liet Abelshausen zijn hoofd niet hangen. Hij drong Lievens de kop op en in de finale demarreerde hij netjes uit zijn wiel. Het peloton was toen al genaderd tot op 150 meter, maar Abelshausen zette door. Met amper vijftig meter voorsprong wist hij het toch af te maken. Zijn ploegmaten Frans Verbeeck en Raphaël Hooyberghs spurtten uit het peloton nog naar de plekken twee en drie.

Dat het geen toevalstreffer was bewees hij het jaar nadien door de Ronde van Limburg opnieuw te winnen. Twee jaar later, in 1974, schreef hij ook de Omloop van Fruitstreek achter zijn naam. Het waren dus vruchtbare jaren voor Jozef Abelshausen in Limburgse fruitstreek.